Stiftelsen Björkåsen
Bra att veta
Hur sorterar man soporna, vad gäller när man vill grilla, och hur gör man när man ska flytta? Detta, och mycket mer får du svar på här. Och får du det inte så är du såklart välkommen att höra av dig till oss!
I vissa fall kan vi godkänna att du hyr ut din lägenhet i andra hand. Om andrahandsuthyrning ska ske måste Stiftelsen Björkåsen godkänna den som ska bo i andra hand. Stiftelsen Björkåsen skriver i så fall ett avtal tillsammans med hyresgästen och andrahandshyresgästen. En andrahandsuthyrning ska vara tidsbegränsad och lägenheten kan inte överlåtas till andrahandshyresgästen.
Om andrahandsuthyrningen sker utan hyresvärdens tillåtelse kan du som hyresgäst bli uppsagd i enlighet med hyreslagen.
Enklaste sättet att registrera din felanmälan gör du själv genom att fylla i formuläret på denna sida. Vi kommer sedan behandla din felanmälan så snart som möjligt.
Alla lägenheter är anslutna till Telias fibernät. Grundutbudet för TV ingår i din hyra och du lånar utrusning av oss.
Tänk på att om du ska grilla måste du göra det på ett sätt som inte stör dina grannar.
På balkong: är det endast tillåtet att använda elgrill.
Uteplats: Här är det okej att använda kolgrill/gasolgrill, men tänk på att dina grannar kan störas av röken så dra ut din grill så långt som möjligt från huset, detta också pga. brandrisken. Var noga med att kolen ör ordentligt släckt innan du kastar den.
I vissa områden där det är lämpligt har vi anordnat allmänna grillplatser för våra hyresgäster.
Grilla alltid med försiktighet!
Tänk på att skaffa en hemförsäkring när du flyttar in i ditt nya boende. Har du ingen hemförsäkring får du ingen ersättning för dina saker om det t.ex börjar brinna eller om du drabbas av inbrott. Stiftelsen Björkåsens försäkring täcker enbart skador på fastigheten och inte dina privata saker.
Hundar, katter och andra husdjur
Du får ha husdjur i din lägenhet men det är viktigt att du tar ansvar för djuret och ser till att det inte stör eller smutsar ner.
Tänk på att inte rasta hunden var som helst i bostadsområdet, plocka upp efter hunden och se till din katt. Det är särskilt viktigt att dina husdjur hålls borta från lekplatser och att de inte kan ta sig in hos dina grannar.
Orsakar dina djur skador på lägenheten är det du som hyresgäst som får betala skadorna.
Vill du ha orm i lägenheten så krävs ett speciellt tillstånd från kommunen.
Har du en kamin i din lägenhet som du använder så ansvarar du själv för att den sotas och används enligt gällande lagar och regler.
Vad händer om jag tappar en nyckel?
Kontakta kontoret om det skulle uppstå.
Av trygghetsskäl byter vi alltid lås vid förlorad nyckel och du som hyresgäst får bekosta detta.
Om jag önskar fler nycklar?
Kontakta kontoret för beställning av fler nycklar.
Du får själv bekosta detta.
Om jag är utelåst?
Har du låst dig ute kontakta jouren. Du är tvungen att kunna uppvisa legitimation och kommer att bli debiterad för upplåsning.
Du som bor hos oss får parkera på parkeringsplatserna som tillhör boendet utan kostnad men tänk på att inte parkera din bil på en förhyrd plats.
Vi har även parkeringsplatser med motorvärmaruttag, kallgarage och varmgarage som man kan hyra av oss. Utbudet ser lite olika ut på olika områden, kontakta oss för mer information.
Det är förbjudet att köra och parkera inne på våra gårdar och områden, där ska det vara en trygg och säker plats.
Har du en egen uteplats, som hör till lägenheten och som du själv sköter om, så kan du ställa upp en pool eller en studsmatta. Du får däremot inte ställa upp en pool eller en studsmatta på hyresvärdens mark utan tillstånd. Önskar du sätta upp exempelvis en studsmatta på den gemensamma gården så måste du kontakta kontoret för ett skriftligt godkännande.
Du är själv ansvarig för säkerheten och för att se till att din pool eller studsmatta inte skadar huset eller marken som den står på. Du kan komma att bli ersättningsskyldig om du orsakar skador.
Det är inte tillåtet att fylla poolen med varmvatten från lägenheten.
Tänk på att du har fullt ansvar för säkerheten kopplad till din uteplats och kan bli straffskyldig om en olycka sker. Se därför till att du har skyddsnät till din studsmatta och staket/skydd/lock till poolen för att förhindra olyckor.
Det är också extra viktigt att se till att när poolen töms ska vattnet ledas bort från fastigheten så den inte orsakar skador på mark eller hus.
Du får måla själv i din lägenhet på egen bekostnad, men tänk på att det ska vara snyggt och proffsigt gjort, annars kan du bli ersättningsskyldig om vi inte godkänner arbetet. Var noga med att täcka golvet, golv- och taklister så att det inte kommer färg på fel ställen.
Vi kan även godkänna andra typer av renoveringar men du måste alltid få vårt godkännande innan.
Kontakta oss för att få veta mer.
Man får röka i sin lägenhet och på sin uteplats och balkong om det inte är så att man har ett villkor i sitt hyresavtal att det inte är tillåtet att röka i fastigheten.
Även om det är tillåtet att röka så ska man visa hänsyn till sina grannar.
Tänk på att alltid göra en anmälan om du upptäcker skadedjur i din lägenhet.
Om du drabbas av skadedjur och insekter i din lägenhet måste du kontakta oss omgående så vi får anmäla och åtgärda detta.
Under vinterhalvåret ser vi till att hålla ytorna kring din bostad snöröjda och halkfria. Detta inkluderar entréer, tillfartsvägar samt gång-och cykelvägar inom området.
Kommer det väldigt mycket snö på en gång kan det ta lite tid innan alla ytor hinner röjas, vi ber dig ha överseende med detta. Vi gör alltid vårt bästa för att göra ditt område framkomligt och säkert så snabbt som möjligt.
Hushållssopor sorteras upp i:
- Matavfall – brun påse och behållare
- Restavfall/brännbart – grön behållare
I närområdet finns återvinningsstationer med behållare för förpackningar av papper, plast, glas och metall.
Grovsopor, batterier, elektriska apparater och kemikalier ska du lämna in på Storfors Återvinningscentral på Uddvägen.
Det är viktigt att ta hänsyn till varandra för att alla hyresgäster ska trivas.
- Ta hänsyn till dina grannar oavsett tid på dygnet, men speciellt klockan 22.30-06.00 då de flesta människor vill sova.
- Undvik att utföra arbeten eller aktiviteter som kan vara störande för grannarna, som att spela hög musik eller ha för hög volym på radio/tv. Andra aktiviteter som kan anses störande för dina grannar är att spela instrument, tvätta sent på kvällen eller att duscha nattetid.
- Berätta för dina grannar om du har tänkt ha fest ett par dagar i förväg, då är det lättare att ha överseende med skratt och musik.
Kom ihåg att det är du som ansvarar för hur dina gäster beter sig i huset, både i och utanför lägenheten.
Blir du störd av en granne, så försök prata med denne. De flesta problem kan lösas genom att prata med varandra. Behöver du hjälp så kontaktar du oss på kontoret.
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer som säger att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader. Temperaturen får inte långvarigt vara lägre än 18 grader, eftersom det då finns risk för människors hälsa.
Observera att utetemperaturen kan variera kraftigt från en dag till en annan, exempelvis vid omslag från plusgrader till flera minusgrader under en kortare tid. Det gör att värmesystemet som styrs av bland annat utetemperaturen kan ta lite tid på sig att komma igång. Man får som hyresgäst acceptera att det är lite kallare en period innan värmesystemet helt kommit igång.
Under en normal sommar gäller Folkhälsomyndighetens allmänna råd som säger att temperaturen under sommaren inte bör överstiga 26 grader. Men vid tillfälliga toppar får man acceptera temperaturer upp till 28 grader kortare perioder. Vid extremväder som exempelvis värmeböljor är Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperaturer inte tillämpliga på samma sätt som annars. Vid extremväder är det oundvikligt med höga temperaturer och man kan inte kräva att hyresvärden installerar klimatanläggningar för att sänka inomhustemperaturen. Istället får man försöka stänga ute värmen så gott det går genom att dra ner persienner och dra för gardiner och genom att vädra på kvällen och natten när det är svalare ute.
Om man upplever att lägenheten är för varm eller för kall och det håller i sig under flera dagar är det viktigt att ni kontaktar oss.
Om det inte redan finns en tvätt- eller diskmaskin i din lägenhet får du inte installera en egen utan att först kontakta kontoret. De måste först ge sitt godkännande för att se om det är möjligt. Får du ett godkännande måste installationen utföras av en kunnig person.
Tänk på att du följer trivselreglerna som finns uppsatta i våra tvättstugor.
För att säga upp hyresavtalet skriver du/ni under kopian av hyresavtalet och lämnar in detta till oss. Har du inte tillgång till din kopia av hyresavtalet är du välkommen att kontakta oss.
Observera att en uppsägning alltid måste ske skriftligt och är ni två på kontraktet måste båda underteckna uppsägningen.
Uppsägningstiden för din bostad är tre kalendermånader räknat från det månadsskifte som kommer närmast efter uppsägningsdatumet (tex. säger du upp dig 5 april räknas maj, juni och juli som uppsägningsmånader). Vid dödsfall gäller en månads uppsägningstid.
Visning av lägenhet
Du kommer att kontaktas inför visning av lägenheten för nästkommande hyresgäst.
El, internet, tv och telefoni
Elen sägs upp av oss som hyresvärd men tänk på att säga upp övriga tjänster. Kontakta din leverantör för att meddela om flytt eller uppsägning.
Adressändring
Kom ihåg att göra en adressändring. Gå in på www.skatteverket.se för att bli folkbokförd på rätt adress. Vill du ha eftersändning av post får du beställa det hos Svensk adressändring mot avgift www.adressandring.se
Besiktning av lägenhet
Din lägenhet kommer att besiktigas innan du flyttar. Tid för besiktning kan bokas direkt vid uppsägning. Boka gärna en tid där du som avflyttande hyresgäst kan vara med.
En besiktning görs för att säkerställa att lägenheten är städad och att det inte förekommit onormalt slitage. All utrustning som tillhör lägenheten måste finnas kvar exempelvis hatthylla, dörrar, gardinbeslag, TV-utrustning, brandvarnare osv. Vid skador, om utrustning saknas eller onormalt slitage förekommit på lägenheten kan du bli ersättningsskyldig.
Tänk också på att städa lägenheten ordentligt innan utflytt. Använd gärna checklistan som erhölls när kontraktet sades upp. Lägenhetsförråd, balkong och eventuellt garage ska också tömmas och städas. Även här kan du bli ersättningsskyldig om inte städningen är väl genomförd.
Om ombesiktning krävs kommer du debiteras för detta. I de fall vi blir tvungna att anlita en städfirma kommer du som avflyttande hyresgäst att även debiteras.
Nycklar
Du måste lämna tillbaka alla nycklar som kvitterats. Lämnas inte samtliga nycklar in kommer vi behöva utföra ett låsbyte och du som avflyttande hyresgäst debiteras.
Att bo i hyresrätt
Information och tips för dig som bor i hyresrätt (pdf dokument, 8 sidor)
I den här broschyren har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och vad som är hyresvärdens, hur du bäst sköter om din lägenhet och annat som är bra att tänka på när många bor tillsammans.
PDF
Till dig som flyttar
Information och tips för dig som flyttar ut ur din lägenhet (pdf dokument, 8 sidor)
När du ska flytta är det en del att hålla reda på. Först och
främst ska du säga upp ditt hyresavtal. Men observera att
du måste fortsätta betala din hyra under uppsägningstiden. Du behöver också
anmäla till Skatteverket att du flyttar.
PDF
Vårda din lägenhet
En pdf-broschyr på fyra sidor som informerar om hur du vårdar din lägenhet.
Som hyresgäst har du ett ansvar för att vårda din lägenhet. När det gäller den regelbundna skötseln finns ett antal punkter att tänka på. Är du osäker på hur du ska göra eller får problem med något, kontaktar du oss.